Her kan ungdom se karrieremulighetene: –Norge er i front teknologisk

Norsk industri er på jakt etter motiverte lærlinger. Nå skal det bli enda enklere for deg å finne informasjon for å få bukt med gamle myter om hvordan det er å jobbe i teknologifag.

OTEK er forkortelsen av Opplæringskontoret for teknologifag, og består av syv samarbeidende opplæringskontorer i Norge. Kort fortalt er opplæringskontorene et serviceorgan som er eid av bedriftene, og fungerer som et bindeledd mellom skolene og næringslivet. Denne høsten var de samlet på Hell for å legge planer for fremtiden.

Det er ingen tvil om at fremtiden ser lys ut for teknologifag og de unge menneskene som velger den retningen i yrkeslivet.

– Vi har mange ledige læreplasser, men ikke nok søkere rett og slett. Bransjen skriker etter motiverte ungdommer, og vi skal hjelpe dem med å finne hverandre, sier Ingunn Olsen Berg, daglig leder i OTEK sør i Trøndelag.

Nå har de gjort det enda enklere enn tidligere for unge teknologiinteresserte å se mulighetene som ligger i disse fagene.

– Vi har fått på plass en ny nettside, der du enkelt skal få god informasjon om de enorme mulighetene man får gjennom teknologifag, sier Olsen Berg.

Slik fungerer hjemmesiden:

Husk lyd!

Gamle myter

Næringslivet har et stort behov for toppmotiverte unge folk, men rekrutteringen går ikke så rask som behovet tilsier. Joseph Erik Brunton (Joey), rådgiver i OTEK Agder, mener at det er flere grunner til det.

– Mange tror at disse fagretningene fører til jobber i gamle og skitne verksteder, der man kun holder på med masseproduksjon. Slik er det ikke i det hele tatt. Hos mange av bedriftene kan du gå rundt i sokkelestene uten å bli møkkete på føttene, sier Brutton.

– I tillegg er det mange som forbinder disse jobbene med tunge løft. Slik er det ikke. Mye har skjedd innen robot-teknologi og det er ofte folk som kan styre disse robotene som blir etterspurt i dag, legger Trond Fossen, rådgiver ved OTEK nord i Trøndelag til.

Teknologifag er, som navnet tilsier, stadig i utvikling.
Behovet for folk er stort i dag, og kommer til å bli enda større i årene som kommer.

– Vi pleier å si at det er teknologifag som driver Norge. Vi er et høyteknologisk land og robotisering blir mer og mer vanlig. Da må vi levere på kvalitet og effektivitet hvis vi skal klare å konkurrere med utlandet.

– Da må vi også ha motiverte fagarbeidere på et
høyt nivå, som kan være med på dette eventyret, sier Olsen Berg.

Enkel informasjon

Det er disse mytene den nye hjemmesiden skal få bukt med. Her skal du få informasjon om alt du trenger å vite om teknologifag forklart på en enkel måte.

– Den gamle nettsiden vår var litt rusten, for å si det slikt. Det var på tide å fornye seg for å gjøre det enklere for brukerne. På otek.no skal du raskt få svar på alt du lurer på om teknologifag – uansett hvem du er, sier Brunton.

I tillegg har OTEK tidligere lansert teknologifag.no – der får du blant annet et godt innblikk i hvordan det er å være lærling innenfor de mange forskjellige fagene som teknologifag tilbyr.

– Der får du enkelt forklart gjennom filmsnutter og forklarende tekst hvordan det er å jobbe som for eksempel sveiser. Det er en veldig fin side hvis du ønsker å se hva du kan forvente deg av teknologifag-yrkene, sier Fossen.

Sjekk ut teknologifag.no!

Det ligger utrolig mange karrieremuligheter i teknologifag. På otek.no får du gode tips og råd på veien.


Med nye otek.no og teknologifag.no på plass skal det være lett for ungdommer, foreldre, besteforeldre og bedrifter å se og lære om de mange mulighetene man får gjennom disse fagene. Og det virker som om det har fungert bra så langt.

– Vi har nettopp lansert otek.no, men tilbakemeldingene har så langt vært svært gode fra brukerne våre. Vi tar gjerne imot tips og innspill for å bli enda bedre, sier Fossen.

OTEK er svært fornøyd med sin nye hjemmeside - og håper at den kan være til god hjelp for teknologiinteresserte ungdommer.

– Ta kontakt

Har du besøkt den splitter nye OTEK-siden eller teknologifag.no, og ønsker å vite enda mer om mulighetene som ligger her, så har Fossen, Brunton og Olsen Berg følgende oppfordring til deg.

– Det er bare å ta kontakt med oss i OTEK hvis du er interessert og ikke minst motivert for å finne ut mer om de spennende karriereveiene du får gjennom teknologifag. Du finner det meste på våre nye hjemmesider, men vi stiller selvsagt opp hvis du trenger god rådgivning, sier trioen.

– Etterspørselen etter lærlinger er stor og mulighetene er mange! Her får du muligheten til å få en glimrende vei inn til arbeidslivet i flere spennende bransjer i stor utvikling, sier Olsen Berg, Fossen og Brunton avslutningsvis.

Høres dette ut som noe som passer for deg eller noen du kjenner? Da bør se hvordan jobbhverdagen er på teknologifag.no.