GlimT
Siste nytt og oppdateringer i yrkesfagene!
For å kunne ansette en lærling må man først bli godkjent som lærebedrift. Dette gjør man ved å søke til utdanningsavdelinga i Møre og Romsdal fylke på godkjent søknadsskjema. Godkjenning blir innvilget dersom bedriften har relevante arbeidsoppgaver som gjør at lærlingen får opplæring i kompetansemålene i den aktuelle læreplanen. Bedriften må også ha en faglig leder som har ansvar for opplæringa i samsvar med opplæringsloven. Når bedriften er godkjent får dere en bekreftelse og et godkjenningsbevis. Dere får også tilsendt et flott merke som viser at bedriften deres har lærling.
Læretiden
Læretiden er etter «hovedmodellen» to år i bedrift, der det ene året blir definert som et opplæringsår, og det andre som et verdiskapningsår. I praksis betyr det at lærlingen får mer opplæring i starten av læretiden enn mot slutten. Dette viser seg også på lønnsstigen. Lærlingen får normalt 30% av fagarbeiderlønn det første halvåret, 40% det andre halvåret, deretter 50% og til slutt 80% av fagarbeiderlønn siste halvåret.
Krav til bedriften
For å kvalitetssikre opplæringen er det noen krav til lærebedriftene:
Opplæringskontoret sin rolle
Dersom bedriften er medlem av OTEK Sunnmøre vil vi hjelpe til med flere av punktene over. Vi vil i tillegg stå for følgende:
Økonomisk støtte
Lærebedrifter som har tegnet lærekontrakt med lærlinger mottar tilskudd for opplæringen:
Basistilskudd I utbetales til lærebedriften for lærlinger med rett til videregående opplæring. Tilskuddet utbetales for opplæringsåret, ikke verdiskapingsåret. Tilskuddet til opplæring fordeles likevel over hele perioden. Det vil si at et tilskudd for tolv måneders opplæring fordeles over tjuefire måneder.
Basistilskudd II utbetales til bedrifter som tilsetter lærlinger som er over tjueen år, og som har all opplæringstid i bedrift. Ordningen gjelder også for lærlinger som tidligere har fått oppfylt retten til videregående opplæring. Et eksempel på dette er en lærling som har gått tre år på et studiespesialiserende utdanningsprogram, og som senere tegner lærekontrakt med sikte på fag- eller svennebrev. Lengden på læretiden vil bli beregnet i henhold til regelverket. I motsetning til basistilskudd I utbetales basistilskudd II for både opplærings- og verdiskapningstid.
Ekstraordinært tilskudd utbetales til bedrifter som tar inn lærlinger og lærekandidater med særskilt behov. Denne tilskuddsordningen har til hensikt å stimulere bedrifter til å ta inn lærlinger og lærekandidater som ikke har utbytte av det ordinære tilbudet i lærebedriften. Ofte vil dette gjelde lærlinger og lærekandidater som har hatt spesialundervisning i skolen, men det er ikke noe krav om dette for å kunne søke om ekstraordinært tilskudd. Tilskuddsordningen gjelder også for kandidater som har opplæringskontrakt og sikter mot praksisbrev. Det kan søkes støtte til ekstra personellressurser for å følge opp lærlingen eller lærekandidaten.
Hvordan skaffe seg lærling
Det er flere måter å komme i kontakt med aktuelle lærlinger. Man kan lyse ut stillingen som en vanlig stilling som lærlingene søker på. Man kan også ta kontakt med oss på opplæringskontoret for å få lister på aktuelle søkera. Bedriften kan også registrere en bruker på fylkets portal for videregående opplæring på nett – VIGO Bedrift – hvor de kan få tilgang til alle aktuelle søkere innen sine fag selv. I midten av mars er søkerlistene klare og vi kan begynne å formidle kandidater. Den beste måten å starte på er å ta i mot elever fra skolen når de har utplassering. Da blir både bedriften og eleven bedre kjent, og man får et godt grunnlag for å vurdere om kandidaten er den rette for deres bedrift.
Om din bedrift vil bli medlem i OTEK Sunnmøre, vennligst ta kontakt med oss.
Lykke til med å ansette en lærling!